Lelukuvastot, joulunvietto ja suuri huijaus

Muutama viikko sitten se jo alkoi: joululahjatoiveiden miettiminen. Ensimmäiset sysäykset siihen suuntaan syntyivät samalla, kun postilaatikkoon tipahti useita lasten lelukuvastoja. Ja täytyy kyllä myöntää, että noista kuvastoista lapset olivat innostuneempia kuin äiti. Itse kun lähinnä mietin, mitkä olisivat sellaisia leluja, jotka kestäisivät ja kiinnostaisivat pienokaisia vielä jouluaaton jälkeenkin. Ja miten opettaisin lapsilleni myös kohtuullisuutta ja jakamista 100-vuotiaassa isänmaassamme ja yhteisessä maailmassamme? Olisiko joulunvietossa jotain vielä arvokkaampaa, kuin hankkia tulevia kirppismyytäviä koluja nurkkiin? Mistä asioista syntyy todellinen joulumieli? Hyviä ja välttämättömiä kysymyksiä, mutta vastauksia saakin pohtia kauemmin kuin yhden silmänräpäyksen.


Lahjat ovat joulun ydintä. Mutta millaisia lahjoja antaisin?



Ajattelen, että jos näitä kysymyksiä ei halua tai mukamas ehdi miettiä, on mukana suuressa huijauksessa. Taitavasti meihin – niin lapsiin kuin aikuisiinkin – osataan vedota, että keskittyisimme joulussamme kaikkeen muuhun kuin siihen, jolla oikeasti on merkitystä kristillisen joulun sanoman kannalta. Seimiasetelma korvautuu helposti tonttuovella eikä lelulehti kerro joulun synttärisankarista yhtään mitään.

Kristillisen joulun sanoma on jotain muuta kuin säihkettä ja kiiltoa, keinovaloa ostoskeskuksen joulukoristeissa. Se on jotain muuta kuin tunnelmia ja tuoksuja, hyvää ruokaa ja lahjatoiveita. Se on jopa muuta kuin läheisten läsnäoloa ja yhteistä aikaa. Kristillisen joulun keskiössä on pieni lapsi, joka on täysin riippuvainen ihmisten hyvyydestä ja huolenpidosta ensimmäisenä syntymäpäivänään ja vielä kauan sen jälkeen. Jeesus-lapsi syntyi maailmaan siksi, että hänellä oli tehtävä, johon me emme ikinä olisi pystyneet. Hänen tehtävänsä oli sovittaa syntimme ja olla meille tie Jumalan luokse iankaikkiseen elämään taivaassa.

Jumala itse osoitti jokaista ihmistä kohtaan suurinta armoa ja rakkautta, jota ei voi ostaa rahalla, materialla tai hyvillä teoilla. Vastalahjat ja miellyttämisyritykset Jumalaa kohtaan ovat hyödyttömiä ja turhia. Jeesus on lahja, jonka saa ottaa vastaan jokainen. Hän on lahja, joka kestää joulun jälkeenkin ja lahja, josta riittää rauhaa, iloa ja turvaa jokaiseen elämämme päivään. Jeesus on myös lahja, jonka voi antaa hänelle, jolla on jo kaikkea muuta.

”Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen! Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää, ottakaa maksutta viiniä ja maitoa! Miksi punnitsette hopeaa maksuksi siitä, mikä ei ole leipää, vaihdatte työstä saamanne palkan siihen, mikä ei tee kylläiseksi? Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvin, te saatte nauttia parhaista herkuista. Kuulkaa minua, tulkaa minun luokseni, kuulkaa, niin te saatte elää!” (Jes. 55:1–3.)

Sanna Loukasmäki
Kirjoittaja työskentelee suntiona Alavuden seurakunnassa.

Kommentit