Asioilla on tapana...



Näin joulun alla sitä summailee hiljalleen kulunutta vuotta. Mitä kaikkea se on tuonut tulessaan? Hyvää - vähemmän hyvää, onnea - epäonnea, terveyttä - sairautta. Vuosi on pitkä aika, siihen mahtuu paljon.

Minun vuoteni on ollut tapahtumarikas. Päällimmäisenä on nöyrä kiitollisuus siitä, että asiat ovat järjestyneet, vaikka välillä on näyttänyt huonolta. Muutama asia on vielä keskeneräisenä, mutta niitähän on aina. Siitä pääsenkin varsinaiseen ajatukseeni, vanhaan sanontaan: ”Kyllä asioilla on tapana järjestyä ihan itsestään.” Vai onko sittenkään? Ihan itsestään?



 Törmäsin tuohon lauseeseen taannoin ja se jäi kaivertamaan mieltäni. Lauseen alku ”Kyllä asioilla on tapana järjestyä” pitää paikkansa, sillä asioilla on yleensä tapana järjestyä joko suuntaan tai toiseen. Lähinnä lauseen loppu ”ihan itsestään” särähti korvaani, koska yleensä asiat eivät järjesty itsestään. Jos jää paikalleen istumaan ja odottamaan, asiat eivät kyllä järjesty. Tai saattaahan ne toki järjestyä, jos riittävän kauan jaksaa odottaa. Luultavasti silloin joku toinen järjestää asiat eikä välttämättä siihen suuntaan kuin odottaja itse haluaisi.

Välillä asioiden järjestyminen vaatii enemmän työtä ja aikaa, välillä vähän vähemmän. Ja joskus on painettava läpi sen kuuluisan harmaan kiven saavuttaakseen määränpäänsä. Joskus voi myös törmätä tilanteisiin, jotka ei järjesty vaikka miten yrittäisi. Se voi turhauttaa, mutta lopulta turhautumisen voi kääntää vaikkapa kiukuksi ja saada voimaa siitä, että tietää ainakin tehneensä parhaansa ja yrittäneensä kaikkensa. Ja joskus kiukku herättää uusia ajatuksia, avaa reittejä mihin edetä.

Joskus taas tulee tilanne, jonka järjestymiseen ei omalla toiminnallaan voi kovin suuresti vaikuttaa, esimerkiksi vakava sairastuminen. Omat voimavarat voivat olla vähissä eikä energiaa riitä asioiden järjestämiseen. Silloin pitää olla itselleen armollinen, säästää voimia ja pyytää apua. Sillä tavoin asioita saa myös järjestymään, mutta tuolloinkaan asiat eivät tapahdu itsestään.

Liittyivätpä tilanteet sitten omaan työhön, työnhakuun, talouteen, perheeseen, terveyteen, sairauteen tai johonkin muuhun elämän osa-alueeseen, periksi ei pidä antaa. Jos asiat eivät ole tänä vuonna järjestyneet, toivotaan, että ensi vuosi olisi parempi. Kyllä kaikki lopulta järjestyy. 💗


Katja Peltokoski
Kirjoittaja toimii toimistosihteerinä Alavuden seurakunnan taloustoimistossa.

Kommentit

Lähetä kommentti