Pohjalle voi pudota silmänräpäyksessä



Kun elämä soljuu vakaasti omissa uomissaan, sitä tuudittautuu turvallisuuden tunteeseen. Joku saattaa jopa arvostella vaikeuksissa kompuroivia kanssaihmisiä, että eivätkö hallitse elämäänsä, eivätkö osaa hoitaa asioitaan. Silti silmänräpäyksessä voi jokin suistaa elämän raiteiltaan ja viedä pohjalle. Millaista apua silloin itse toivoisi?

Kuukausi takaperin minä tavallaan putosin. Keli oli vaihdellut pakkaselta plussalle, lumisateesta vesisateeseen. Ajelin töihin hiljakseen pientä kylätietä, joka oli liukas ja urainen. 



Tie oli ollut ennenkin talvikelillä haasteellinen ajettava. Aina olin silti tiellä pysynyt. Olinpa joskus kehaissutkin, miten kolmenkymmenen vuoden aikana en ole kertaakaan ajanut ojaan. Huolettomasti kaartelin tutut mutkat ja mäet, kunnes yhtäkkiä auton perä lähti syvästä urasta luisuun. Yritin oikaista liikkeen, mutta auto ei totellut. Aloin luisua kohti ojaa. Aurauskeppi vilahti silmissäni auton alle ja tajusin, että nyt putoan tieltä. Kaikki tapahtui silmänräpäyksessä.

Auto päätyi ojaan lähes kyljelleen. Harmistuneena puhisin huonoa tuuriani. Sitten saman tien menivät kädet ristiin ja huokaisin kiitoksen. Olin selvinnyt säikähdyksellä. Kallellaan olevasta autosta ulospääseminen oli hankalaa. Apukuskin puoli nojasi ojanpenkkaa vasten, eikä kuskin ovi tahtonut pysyä auki yläviistoon. Ongin lumiharjalla takapenkiltä ostoskorin. Kampesin korin oven väliin ja kömmin ulos. Soitin avunpyynnön kotiin ja tutkailin tapahtunutta. Jos olisin ajanut tieltä pari metriä aiemmin, pudotus olisi ollut vielä syvempi.

Pian näkyivät aamuhämärässä traktorin valot. Apu saapui puolisoni hahmossa. Isäntä totesi rauhallisesti tilanteen ja kiskaisi auton tielle. Ihme kyllä, autokin näytti olevan kunnossa ja pääsin jatkamaan matkaa. Isäntä toivotteli turvallista matkaa. Eikä sanallakaan kuittailut tai arvostellut ajotaitoani.

Samalla viikolla jäin kylätiellä jumiin jyrkkään ylämäkeen peilijäätiköllä. Auto alkoi taas luisua kohti ojaa, en hallinnut tilannetta. 

”Mokomakin luisupulkka”, tuskailin ratissa.

Kun auto oli poikittain tiellä, otin jalka jarrulla paniikkisoiton kotiin. Ja isäntä tuli taas pelastamaan tilanteen.

Työmatkani ovat sittemmin taittuneet hyvin varovasti. Olen tarkasti ennakoinut ajoreitit, seurannut säätilojen vaihtelua ja valinnut rauhallisimmat tiet. Olen kiitollinen lumenauraajille ja hiekoittajille. Huomaan jääväni jalkoihin, sillä toiset ajavat ohi vauhdilla. Olen kuitenkin päättänyt pysyä tiellä.

Luulin hallitsevani autolla ajon, mutta pakan sotkivat muuttuvat tekijät. Vaihtelevat säät saivat sivutiet huonoon kuntoon. Autokin oli vaihtunut aiempien vuosien etuvetoisesta takavetoiseen. Kelle vain voi elämässä yleensä käydä samoin. Kaikki on täysin hallinnassa, kunnes jokin yllättävä tekijä käynnistää luisun pohjalle. Se voi olla työttömyys, konkurssi, sairaus, tapaturma, avioero, hometalo, tulipalo… Elämässä voi joskus tehdä myös ajovirheen tai valita väärän reitin.

Kun elämässä putoaa pohjalle, ei kukaan halua kuulla syyttelyä, arvostelua, voivottelua tai tuomitsemista. Silloin kaipaa konkreettista apua, asiallisia neuvoja, rohkaisua, tukea ja hyväksyntää. Jokainen-on-oman-onnensa-seppä-ajattelu on itsekästä. Jos näet apua tarvitsevan lähimmäisen, pysähdy, auta, kannusta, puske lempeästi eteenpäin, kulje rinnalla. Saat luultavasti näin toimien apua myös itse, kun sitä tarvitset.

Turvallista matkaa. Huomioidaan toiset liikenteessä ja autetaan kaveria mäessä.


Maija Hietaniemi
Kirjoittaja on Alavuden seurakunnan diakoniatyöntekijä.

Kommentit