Lahjoista suurin ja pikkuveljen pään kuivaamisen hetki

Joulun hittilahja leikkivä aikuinen ei ole vastaus otsikon kysymykseen. Kaikkein parhaimman lahjan useimmat meistä ovat saaneet silloin kun emme vielä osanneet vaatia paljon. Meille on riittänyt kodin lämpö, ruoka, läheisyys – ja kuiva vaippa. Nyt isompina osaamme jo vaatia, ja helposti unohdamme tämän kaikista parhaimman lahjan, jonka vanhempamme ovat päättäneet meille antaa – kasteen lahjan.

Kun alakoulut aloittivat kevätlukukauden ja aamunavausvuorovierailut alkoivat, oli tammikuun aihe helppo valita: Kaste. Vielä kun lauletaan yhdessä tuttu kastevirtenäkin käytetty Ystävä sä lapsien, on kokonaisuus valmis. Lapsille on muuten helppo puhua kasteesta. Tunnelma on jännittynyt ja käsinkosketeltava, kun yhdessä arvuuttelemme, minkä lahjan me olemme kaikki yhdessä saaneet ja mitä lahjaan liittyvää kevyttä on pakattu lahjalaatikkoon, jota avaamme. Hämmästys on suuri, kun laatikosta paljastuu kastemekko. Kasteesta on helppo lähteä puhumaan, kun on näyttää jotain, vaikkapa hartioista pieneksi jäänyttä kastemekkoa.






Lapsijoukossa on aina joku, joka joko kesken hartauden tai sen päätteeksi oivaltaa jotain uutta tai tulee juttelemaan aiheen tiimoilta. Niin kävi myös tällä viikolla: eräs pieni poika tuli luokseni ja kertoi, kuinka hän sai pyyhkiä pikkuveljen pään, kun pikkuveli kastettiin. Miten hieno ja mieleenpainuva tehtävä se oli hänelle ollut!

Luulen ja oikeastaan toivon, että tämän kuun keskustelunaiheena kotona on ollut oma kastejuhla ja tunnelmaan on palattu kertoen ja kuvia katsellen.

Joskus joudumme luopumaan saamistamme lahjoista, kasvamme ohi suosikkilelulla leikkimisestä tai suosikkipelimme muuttuu iän karttuessa. Emme pidä enää joitain saamiamme lahjoja tärkeinä. Kaste on lahja, josta meidän ei tarvitse luopua. Kaste velvoittaa meitä kristilliseen kasvatukseen. Lasten evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä.” (Mark.10:14)


Sanna Mehtälä
Kirjoittaja on Alavuden seurakunnan varhaisnuorisotyönohjaaja.

Kommentit