Onko kaikki syntynyt sattumalta?



Olen nuorten kanssa rippikoulussa keskustellut Jumalan olemassaolosta. Tämä nousee esille kuin itsestään käydessämme läpi luomiskertomusta. Kertomuksen yhteydessä käydään läpi puhuvat käärmeet ja uuvuttava eläinten nimeämisprosessi, kun ihminen antaa nimen kaikille eläimille. Tähän väliin nuori ei heti osta ajatusta, että Jumala olisi luonut maailman. Puhuvia eläimiä kun on tavattu enemmän My Little Ponyssa tai Pokemonissa Go -pelissä. Luominen niputetaan helposti samaan koriin Hannun ja Kertun kanssa.

Lähdenkin usein miettimään luomista siltä kannalta, mitä oma sisin sanoo. Kuvittele vaikka olevasi kuollut. Olet tilassa, jossa et ajattele, tunne tai tiedä mitään. Sitten yhtäkkiä alatkin elämään ja hengittämään. Voisitko herättää itsesi henkiin ollessasi tiedottomassa tilassa? Vai herättikö lääkäri sinut muutaman voltin sähköiskulla? Jos veikkaat lääkäriä, voit miettiä, voisiko universumi herättää itsensä elämään tiedostamattomasta tilasta vai antoiko joku sille alkusysäyksen. Voiko ei-mitään yhtäkkiä ollakin jotain?



Sattuma on ateismin hyvä ystävä. Sillä voi huoletta selittää kaiken, mutta kuinka hyvin. Jos iltalenkilläsi naapurin Ranen kanssa satutte törmäämään pururadalla leijuvaan palloon, etkö miettisi: Mikä se on? Mistä se on siihen tullut? Mistähän se koostuu? Mitä temppuja se osaa? Tuntemassamme maailmassa kaikella on syynsä. Lapsuuden idolini Timo-taikurikaan ei vedä jäniksiä tyhjästä hatusta sattumalta. Sillekin tempulle on syynsä. Tyhjästä ei synny mitään. Uskoisitko Ranen selitystä mukisematta, kun hän sanoo sinulle: ”Älä sinä hötkyile. Se on siinä ollut iät ja ajat. Syntyi sattumalta siihen tyhjästä. Aika vonkale se on, mutta nyt pitää jatkaa hölkkää.” Itsellä kone yskisi muutaman kerran. Jos emme usko jalkapallon kokoisen leijuvan pallon ilmestyvän tyhjästä ilman syytä, miksi uskoisimme siihen mukisematta silloin kun pallo on maapallon tai jopa universumin kokoinen.

Joskus mieleeni nousee se muistikuva, jossa näen itseni rippikoululaisena ja miettimässä elämän suuria kysymyksiä. Miksi olen täällä? Onko elämälläni tarkoitus? Jos olemme vain tähtipölyä? Mikä tekee minusta arvokkaan? Mietin näitä asioita silloin ja vielä lukiossakin. Biologia ja luonnontiede kiinnostivat. Mietin rippikoulussa opittua ja tajusin: Ehkä luomiskertomuksen pointti onkin kertoa ihmiselle perimmäinen syy hänen olemassa ololleen. Tavalla, jonka jokainen kulttuuri ja ihminen ajasta riippumatta ymmärtää. Jumalan kuvana olet arvokas, luotu ja tarkoitettu. Jos siis Luoja on, enkö olisi kiinnostunut, mitä hän minulta haluaa.

Elämän synty on lottovoitto, mutta ei sellainen, että lauantaina saunan jälkeen rivejä tarkastettaessa huomaat 1:15 miljoonaan osuneen kohdallesi. Vaan että seitsemän oikein tapahtuisi miljoona kertaa uudestaan ilman ainuttakaan hutia. Jokainen tietää sisimmässään sen olevan mahdotonta. Ehkä juuri siksi fyysikko Freeman Dyson on päästänyt suustaan seuraavat sanat: ”Kun katsomme maailmankaikkeuteen ja näemme kuinka monet fysikaaliset ja astronomiset yhteensattumat ovat vaikuttaneet yhdessä meidän hyväksemme, näyttää melkein siltä, että maailmankaikkeus on jossain mielessä tiennyt meidän olevan tulossa.”

Sattuma tosin ei tiedä, suunnittele tai tahdo tehdä mitään. Jumala tietää, luo ja tahtoo sinunkin olevan olemassa.


Juho Loukasmäki
Kirjoittaja on Alavuden seurakunnan nuorisotyönohjaaja.

Kommentit