Mitä tänään syötäisiin?



Pidätkö ruoanlaitosta tai laitatko itsellesi ruokaa? Vai tyydytkö mieluummin kaupan valmisruokiin tai ulkona syömiseen? Itse olen ruoanlaittajana kokeileva kokki ja uusien reseptien ja makujen kokeileminen antaa onnistumisen kokemuksia ja samalla opin uutta. Maustamisessakin olen kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi kaipaan – ja välillä suorastaan nyhdän palautetta perheenjäseniltä tekemästäni ruoasta. Palautteen perusteella kehitän ja varioin eri ruokia, ja taas on uusia ideoita mielessä kokeiltavaksi. Erityisen kiinnostunut ruoanlaitossa olen tällä hetkellä kokeilemaan erilaisia kasvisruokia. Myös ruoan terveellisyys, eettisyys ja taloudellisuus kiinnostavat.



Ajattelen, että yhtä tärkeää kuin se, mitä ja milloin syödään, on myös se, että syödään yhdessä. Yhdessä syöminen on muutakin ja paljon enemmän kuin pelkästään tarjolla olevaa ruokaa: yhteistä kuulumisten jakamista ja toinen toisistamme välittämistä, juhla- ja keidashetkiä arjen keskellä. Yhteisen ruokapöydän ympärillä aterioimalla opitaan ja opetetaan keskeisiä asioita ihmisen elämästä ja ympäröivästä maailmasta – oli kyseessä sitten lapsi tai aikuinen! Ruoka on lahjaa ja arvokas asia, ruoka on tarkoitettu jaettavaksi ja yhdessä aterioitavaksi, kiitollisuudella vastaanotettavaksi ja nautittavaksi.

Jotain samaa kuin yhteisessä syömisessä on myös kristittyjen yhteisessä jumalanpalveluksessa ja messussa. Siellä Jumala itse palvelee meitä ja kattaa meille ehtoollispöydän, anteeksiantamuksen ja yhteyden aterian, jonka kautta erilaiset ihmiset saavat yhteyden Jumalaan ja toinen toisiinsa. Ehtoollispöydässä jokainen kristitty on samanarvoinen. Siellä Jumala tulee ihmisten arkeen ehtoollisleivässä ja -viinissä, ”taivaan leipää lapsillensa murtaa Kaikkivaltias”, kuten virrestä veisaamme. Jumalanpalvelus ja ehtoollinen lähettää meidät myös arjen keskelle ja ympäröivään maailmaan jakamaan saamaamme viestiä toisille ja kertomaan, mistä elävää elämän vettä ja leipää on saatavilla. Tervetuloa siis messuun elämän ja elävän leivän ja viinin lähteille. Ensin palveltavaksi ja sieltä lähetettynä palvelemaan muita.


Sanna Loukasmäki
Kirjoittaja työskentelee suntiona Alavuden seurakunnassa.

Kommentit