Tässä Winkit Chilliin Juhannukseen

Juhannus, keskikesän bileily on ovella. Moni meistä asettaa kesän suureen juhlaan isoja odotuksia, jopa niin, että mieleen uiskentelevat kamalat suorituspaineet ja stressi. Kuulostaako tutulta? Niin minustakin. Löytyisikö rento juhannus vaikkapa näiden viiden vinkin avulla?



1. Tee sitä, mitä oikeasti haluat
Meidän ihmisten elämään määrittävät usein tottumukset ja opitut käytännöt. Lähes huomaamatta. Voimme ajatella, että elämän tai juhannuksen kuuluu, tai jopa täytyy, kulkea niin tai näin.

Loppujen lopuksi meillä on kuitenkin suuret vapaudet toimia niin kuin haluamme, kunhan emme toimillamme satuta tai vahingoita muita.

Voisiko chilliin juhannuksen avain olla siinä, että tekisi tänä vuonna sitä, minkä kokee oikeasti itselleen hyvänä. Tämän elämänohjeen voi ulottaa elämässään kaikkialle. Oli kyse sitten juhannuspöydän menusta, opiskelu- tai asuinpaikan valinnasta tai jostain muusta.

2. Mene luontoon
Metsissä, kallioilla, vuorilla etc liikkuminen ja oleminen on tutkitusti ihmiselle hyväksi. Tämän ovat huomanneet muun muassa lääketieteen ja psykologian ammattilaiset. Ruumiin ja mielen healerit. Metsässä oleminen alentaa muun muassa verenpainetta. Mieli rentoutuu ja stressitasot laskevat. Aaahhh!

Juhannuksena luonto on upeassa tilassa, ja jos sää vielä suosii, on luonnosta nauttimiselle hyvät edellytykset. Sateen kuunteleminen myös vaikkapa parvekkeella tai grillikatoksessakin voi rentouttaa. Metsään menox, sanoi Annie Lennox!

3. Hankkiudu ihmisten pariin
Ihmisten seura on balsami, joka parantaa hyvinvointiamme. Ihminen rakentaa minuuttaan niin sanotussa peilisuhteessa, vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Hankkiudu siis ihmisten pariin. 

Ole läheistesi kanssa, tai voit tulla myös seurakunnan rientoihin, joissa varmasti on aina muita ihmisiä. Töysässä makasiinikahvilan ympäristössä (Kappelitie 6) juhannusaattona pe 22.6. klo 18 alkaen on juhannusjuhlat ja Alavudella kokoonnumme juhannuspäivän jumalanpalvelukseen Muistojen kappelille la 23.6. klo 12. Tervetuloa näihin kesteihin ja hengen kemuihin kohtaamaan toisia ihmisiä. Kohtaamisista voimaa arkeen!

4. Nautiskele
Eikö ole näin, että juhlana ihmisellä on lupa nauttia? Eikä sitä voida pitää kohtuuttomana vatsanpalvontana, josta hengelliset opettajat varoittelevat ja johon pastorikin toisinaan lankeaa. Varsinkin ne kuuluisat wanhat rowastit.

Juhla saa olla juhla. Muistellaan Jeesusta! Hän aterioi ja nautti. Laita itsellesi ja läheisillesi siis herkkumenu. Sen ei tarvitse olla välttämättä mitään kallista tai absoluuttisen epäterveellistä. Kekseliäisyydellä voi rakentaa paljon. Mitäpä jos kokeilisi tänä vuonna ihan jotain uutta. Interwebin reseptiaarreaitat ovat ihmeitä pullollaan. Tai sitten: Skippaa reseptit ja grillaa vaan simppelisti, vaikka file tai makkara.

5. Muista kuitenkin maltti
Juhannuksena paljon ihmisiä juhlii, liikkuu ja ottaa iisisti, joten varsinkin liikenteessä ja vesillä on hyvä muistaa myös perusharkinta ja maltti, jotta ikävältä jälkipyykiltä vältyttäisiin. Elämää on myös juhlan jälkeen. Mestarin opetus olkoon ohjenuoramme: Tehkäämme toisille, mitä toivoisimme itsellemme tehtävän. Sillä pääsee jo pitkälle.

Oikein hyvää juhannusviikkoa ja juhannusta kaikille!

Markus Partanen
Kirjoittaja työskentelee seurakuntapastorina Alavuden seurakunnassa.


Kommentit