Jäähyväiset Alavudelle


"Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla. [--] Aika on purkaa ja aika rakentaa" (Saarn. 3)

Kirjoitan tätä blogikirjoitustani jo uudessa kaupungissa. Lähtö on ollut nopea. Tulin marraskuun puolivälissä valituksi seurakuntapastorin pestiin toiseen opiskelukaupunkiini, Jyväskylään, ja tänne olen nyt perheen kanssa muuttanut. Asunto löytyi Laajavuoresta. Viime viikonloppuna roudasimme velipojan kanssa rojut tänne uuteen kotiin. Ikkunasta avautuu urbaani maisema, kerrostalojen huoneistojen lukuisat ikkuna, kaukana, kilometrien päässä loistaa Harjun tornin valo ja siitä vasemmalle välkkyy vuorotellen kaksi punaista mastovaloa. Asuintalomme takaa levittäytyy metsä, pienen matkan päässä ovat laskettelurinteet, hiihtoladut ja Kortepohjan ylioppilaskylän seurakuntakeskus.




Työmatkan olen kerran ajanut: tästä joitain kilometrejä Palokkaan ja siitä nelostietä pohjoiseen varuskuntapaikkakunnalle. Edessäni on tällä tietoa puolen vuoden työrupeama Tikkakosken alueseurakunnassa, noin 20 kilometrin päässä nykyisestä kodistamme.

Samalla Alavuden aikakausi on elämässäni tulossa päätökseen. Kaksi vuotta sitten sain vihkimyksen pappisvirkaan ja ensimmäiseksi virkapaikakseni Alavuden seurakunnan. Aika on hurahtanut nopeasti. Paljon olen oppinut uutta ja uusia ihmisiä tavannut. Päällimmäisinä tunteina ovat kiitollisuus ja haikeus.

Alavus jää muistoihini: sain aloittaa pappeuden polun vireässä seurakunnassa, jossa asioihin panostetaan ja jossa on motivoitunut, ahkera henkilöstö ja johto sekä kirkkoon sitoutunut seurakuntaväki. Opin paljon uutta, paljon korvaamatonta. 

Elämässä on kuitenkin tehtävä joskus vaikeitakin päätöksiä. Vaikka olen viihtynyt Alavudella hyvin, veri vetää idän suuntaan. Jyväskylästä ei ole enää pitkä matka Itä-Suomen kotiseudulleni. Jyväskylään olen myös kiintynyt opiskellessani yliopistossa kirjallisuuden tutkintoani. Tämä kaupunki tuntuu saman aikaisesti sekä turvallisen tutulta että jännittävän tuntemattomalta. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sen tietää yksin Herra. Häneen tahdon luottaa.

Saarnaajan kirja muistuttaa viisaasti, kuinka kaikilla asioilla on määräaikansa. On aika saapua ja aika lähteä, aika tulla ja mennä. Missä olemmekin ja minne menemmekin pyhä, kolmiyhteinen Jumala on meidän kanssamme. Hän kantaa meitä ja kulkee vierellämme. Pian alkava adventinaika suuntaa mielemme vastaanottamiseen. Herramme saapuu luoksemme jälleen kerran. Olimmepa Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Australiassa, Sveitsissä, Singaporessa tai vaikka Thaimaassa, katsokaamme Kristukseen. Hän saapuu luoksemme nöyränä ratsastaen aasilla, maaten seimessä säteilevänä lapsena. Hän sanoo meille tänään: Lapseni, luota minuun. Minä olen sinun kanssasi kaikilla teilläsi.

Siunatkoon teitä kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Aamen.

Markus Partanen
Kirjoittaja työskenteli Alavuden seurakunnassa toista vuotta ja jatkaa Kristuksen kirkon hommissa Keski-Suomessa joulukuun alusta alkaen.

Kommentit