Etä-äitiys
Elämässä on kyse päätöksistä. Pienistä merkityksettömän pienistä päätöksistä, jotka avaavat tien suuriin, elämää muuttaviin päätöksiin. Jokainen valittu polku johtaa uuteen valintaan ja jotkut valinnat voivat muuttaa kaiken. Minulla oli edessä sellainen valinta.
Oli tullut aika muuttaa Alavudelle. Oli aika yhdistää kahden kodin tavarat, kaksi ihmistä yhteen. Tai oikeastaan kolme, perheeksi. Tuleva oli vaatinut kypsyttelyä, rohkeuden keräämistä, raskaita päätöksiä ja isoja muutoksia. Kunnes lapsi ilmoitti, ettei aio muuttaa. Ainokaiseni, teini-ikää lähestyvä nuorimies. Ehdoton ei, koska kaverit ja tuttu tärkeä koulu, isä jäisi yksin. Hän halusi jäädä isänsä luokse asumaan ja minusta tuli etä-äiti. Uusi työ odotti jo Alavudella aloittajaansa täällä Alavuden seurakunnassa, tulevassa kotiseurakunnassani. Haikein mielin saattelin lapseni vuodenvaihteessa matkaan isänsä luokse ja muuttoauto suuntasi kohti Pohjanmaan lakeuksia. Kyyneleet valuivat pitkin poskiani, elämä oli mennyt kerralla ihan uusiksi. Lapsi, jonka elämässä olen ollut mukana lähes jokaisen päivän 12 vuoden ajan, ei ollut mukanani. Se repi ja raastoi.Tuleva on vaatinut kypsyttelyä, rohkeuden keräämistä, raskaita päätöksiä ja isoja muutoksia. Kaikki eivät ole ymmärtäneet, mutta enemmän olen saanut läheisimmiltäni rohkaisua ja tukea, joka kantaa eteenpäin. Tuleva on vaatinut kypsyttelyä, rohkeuden keräämistä, raskaita päätöksiä ja isoja muutoksia. Kaikki eivät ole ymmärtäneet, mutta enemmän olen saanut läheisimmiltäni rohkaisua ja tukea, joka kantaa eteenpäin.
Etä-äiti. Sanasta tulee huono olo. Äiti olen, kilometreistä huolimatta. Niitä on välissä nyt lähes tarkalleen 330. Olimme jo ehtineet elää vuoroviikko systeemiä, jolloin lapsi oli joka toisen viikon isällään, mutta välimatka oli lyhyt ja näimme isä-viikosta huolimatta melkeinpä päivittäin. Nyt meillä on vain viikonloput ja lomat. Yhteistä aikaa joka viikko ja mukana olemme toistemme elämässä ihan joka päivä, tavalla tai toisella.
Miltä etä-äitiys sitten tuntuu? Näin kohta kolmen kuukauden kokemuksella olen vastannut rehellisesti ja kaunistelematta, että ihan karsealta. Jatkuvaa ikävää sunnuntai illasta perjantaihin, kunnes ollaan taas yhdessä. Päivien laskemista, itkua ja joskus ihan totaalista romahtamista. Kotona on pidettävä radio päällä, jottei olisi niin hiljaista, jotta olisi elämän ääniä.
Ensimmäiset viikot kävin reippaana töissä ja illat lähinnä makasin sängyssä. Tuntui, ettei minulla ole iltaisin mitään virkaa, tässä ”arjettomassa arjessa”, kun ei ole lapsen pyykkejä pestävänä, läksyjä tarkistettavana, enkä saa peitellä ainokaistani nukkumaan. Sitten alkoi jo vähän helpottaa ja tekemiset kiinnostaa. Arki jo jotenkin sujuu, mielekäs työ ja ihanat työkaverit pitää mielen virkeänä. Työ on ollut pelastus, kotona mies ja kolme kissaa. Iloa tuovat lapsen puhelinsoitot, kun hän kysyy saako mennä kaverille tai kioskille. Toivotetaan hyvät yöt, käydään läpi päivän kuulumiset, läksyt ja tulevat kokeet. Minua tarvitaan, minua ei ole unohdettu. Myös ne viestit tuovat hymyn huulille, joissa lapsi toteaa ”älä äiti taas murehdi, kaikki hyvin”.
Etä-äitiys on aihe, josta moni ei uskalla puhua. Etä-äitiys on harvinaista, lähes tabu. Vielä tänä päivänä, jolloin ei enää pitäisi olla itsestäänselvyys, että lapset asuvat aina eron jälkeen äidin luona. Isä on yhtä hyvä lähivanhempi kuin äitikin, tärkeä roolimalli ja kasvattaja, varsinkin pojalle. Silti moni edelleen tuomitsee, rankastikin jos lapsi ei asu äidin luona. Olet huono äiti, lapsen hylkääjä, täysin epäonnistunut. Itsekin olen saanut osani ja se on tehnyt oloni surulliseksi. Saanut epäilemään olenko todella kamala ihminen, kun en halunnut väkisin raahata lasta maaseudulle, jonne hän ei halunnut muuttaa. Kyselijöille joudun perustelemaan miksi lapsi ei asu kanssani. Se kuulostaa korvaani samalta, kuin minulta kysyttäisi mitä vikaa minussa on äitinä, kun et lapsestasi huolehdi. Onneksi olemme saaneet lähimmiltä tukea uuteen tilanteeseen ja hurjasti kannustusta rohkeudesta. Kun katson lastani ja näen, että hänen arki pyörii kuten ennenkin ja hän on kaikin puolin uuden elämäntilanteen kanssa tosi ok, se tuo lohtua. En ehkä olekaan niin huono ihminen. Hän on ehjä ja iloinen koululainen. Pärjää paremmin kuin äitinsä.
Tämä muutos on ottanut koville enemmän kuin odotin, vaikken missään nimessä helpoksi ajatellutkaan. Tasaisin väliajoin kysyn, tulisitko sittenkin äidin luokse asumaan, vaikka tiedän jo etukäteen vastauksen. Silti on pakko kysyä. Niin kovasti sitä toivoo.  Sanotaan, että aika parantaa. Tähän tilanteeseen joko tottuu, tai sitten ei. Vähintään asian hyväksyy tai siihen hakee muutosta. Ikävästä huolimatta elämästä ja arjesta tulee myös nauttia. Luottaa siihen, että elämä kantaa, vie eteenpäin. Onni on ystävät, jotka pitävät huolta, se kun puhelin piippaa viestiä ” miten jakselet”. Ja se, kun lapsi sanoo ”äiti kyllä mä susta tykkään”. Niin minäkin sinusta lapsi rakas. Meillä on toisemme, aina. <3Johanna Toppar
kirjoittaja työskentelee Alavuden seurakunnan toimistosihteerinä


Kommentit