Positiiviset seuraukset



Kävitkö sinäkin kuuntelemassa Pappi vai lääkäri-luentoa seurakuntatalolla? Minä ainakin olin paikalla ja vaikka suurin osa aikaani menikin lasten kanssa leikkimiseen, yritin sivukorvalla kuunnella opetusta. Mieleeni jäi opetuksesta muutama huomio, jotka haluan jakaa.
 
Työterveyslääkäri Riitta Åkerman kertoi, että kaksi ensimmäistä vuosikymmentä ovat terveyden kannalta tärkeimpiä. Siis ne valinnat, mitä teet tai olet tehnyt ennen kahtakymmentä ikävuotta vaikuttavat pitkällä tähtäimellä koko hyvinvointiisi; poltatko tupakkaa, mitä ja miten syöt, nukutko tarpeeksi, käytätkö alkoholia ja millaiset ovat sosiaaliset suhteesi.
 
Nuoruudessa luodaan perusta elämän hyvinvoinnille. Jos perusta on heikko, on vinossa olevaa taloa vaikea suoristaa. Arvot vaikuttavat elämänvalintoihisi. Kristilliset arvot antavat perusteita muun muassa päihteettömään ja vastuulliseen elämään. Ihmisen on myös ymmärrettävä oma arvonsa, jotta ymmärtäisi sen, mitä kaikkea hyvää hänellä on ympärillä. Ei siis ole niin, että se hyvä, mikä hänellä on ympärillä määrittelisi sen, miten arvokas hän itse on. Kristillinen ajatus ihmisestä luotuna, sielullisena olentona antaa perusteet omalle ja muiden ihmisten arvolle.
 
Miten hyödyllistä olisikaan, jos ihminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ymmärtäisi tämän, sillä maailma kovine arvoineen jättää meidät tyhjäksi. Turhaan ei Raamatussa sanota: ”Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat ja joutuvat ne vuodet, jotka eivät sinua miellytä." (Saarn. 12:1)
 
Hämmästyin myös, miten löysin lääkärin kertomista faktoista yhtymäkohtia Raamatun totuuksiin. Monet kielteiset tunteet kuulemma laukaisevat sydäninfarkteja. Niitä kannattaa siis käsitellä sen sijaan, että jäisi niitä pyörittelemään. Turhaan ei Raamatussa kehoteta välttämään vihan tunteiden pitkittynyttä pyörittelyä: ”Vaikka vihastuttekin, älkää tehkö syntiä. Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee.” (Ef. 4:26)
 
Yksinäisillä ihmisillä on tutkimusten mukaan suurempi riski saada sydänkohtaus kuin parisuhteessa olevilla. Jo Raamatun alkulehdillä Jumala toteaa: ”Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen” (1.Moos. 2:18)
 
Raamatussa on siis paljon totuutta, mikä paljastuu meille itseämme viisaina pitäville vasta nyt. Miksi otamme sen helpommin vastaan lääkärin sanomana, kun se on ollut saatavilla koko ajan Jumalan sanassa?  Niin kuin varhaisvuosien elämänvalinnoilla voi olla meihin pitkäaikaisia vaikutuksia, niin voi Jumalan sanan tutkimisella olla elämässämme kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia.
 
 
Juho Loukasmäki
kirjoittaja työskentelee Alavuden seurakunnassa nuorisotyönohjaajana

Kommentit