Haaveita ja ajatuksia


Vuoden kulkuun liittyy useita ajanjaksoja, jolloin helposti ajattelen aloittavani alusta. Uudet harrastukset houkuttelevat, elämäntaparemontti tulisi tarpeeseen, töissä pitäisi skarpata, sisustus uusia ja koko elämä laittaa uusiksi. Joka syksy ja uusi vuosi lupaan olla parempi… Parempi miten? Ystävilleni kelpaan näin, samoin puolisolleni ja perheelleni. Miksi en kelpaa itselleni?
Toisinaan taas elän ”sitten kun” -elämää, eli kaikki on hyvin sitten, kun saavutan tietyt tavoitteet. Mutta miksi en voi olla tyytyväinen nyt? Missä elämän vaiheessa ihminen oppii iloitsemaan pienistä arkisista saavutuksista, esimerkiksi tyhjästä pyykkikorista tai villasukista kumisaappaissa?
Unelmat pitävät elämän mielekkäänä, on jotain mitä tavoitella. Usein unelman toteutuessa kuitenkin huomaan, että onnea oli matka unelma luokse, ei unelma itsessään. Yhteinen matka, yhdessä ystävien tai perheen kanssa, yhdessä laaditut säännöt, välitavoitteet ja hetket, jolloin tarkastelimme jo saavutettua ja vielä edessä olevaa. Vaikka haaveen toteutuminen on ansaittua, miksi olen tyytymätön ja haluan aina isompaa ja enemmän?
Miksi en asettaisi itselleni pieniä haaveita ja tavoitteita, joilla saan hyvän mielen itselleni ja läheisilleni jo tänään? Maailma ei kaadu, jos jätän yhden asian tekemättä, tai syön yhden herkun, vaikka karkkipäivä meni jo. Meitä kannustetaan tekemään asiat jo tänään, kehotetaan noudattamaan aikatauluja ja vahditaan, että sääntöjä noudatetaan niin töissä kuin liikenteessä. Ymmärrän, maailmassa olisi kaaos ilman sääntöjä. Säännöt ovat turvaa ja helpottavat elämää, kun noudatamme niitä. Mutta kun aina ei jaksa. En halua olla esimerkillinen, en halua syödä ruokaympyrän mukaan, haluan vain olla.
Nyt tarvitaan ARMOA; ansaitsematonta rakkautta minun osakseni. Ansaitsen rakkautta, vaikka en ole täydellinen. Tämän oivaltaminen on ehkä tärkeintä mitä on olemassa. Olen tärkeä, vaikka en aina onnistu tai jaksa.
En välttele velvollisuuksia, mutta joskus on hyvä katsoa myös omaa toimintaa sormien läpi. Tänään aion mennä ulos, jos jaksan. Tänään aion istua sohvalla koko illan, jos huvittaa. Tänään olen minä kaikkine puutteineni.
 
Henriikka Leppämäki
kirjoittaja työskentelee vs.varhaisnuorisotyönohjaajana Alavuden seurakunnassa

Kommentit