Hyvä kiertämään - vaatteiden ja tavaran muodossa

 
 
Lapsiperheköyhyys on THL:n tutkimusten mukaan osoittautunut kaikkein vaarallisimmaksi köyhyyden muodoksi, sillä se heijastuu kaikkein useimmin vielä aikuisiälläkin. (THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi) Perheen pitkäaikaiset taloudelliset ongelmat vaikuttavat vahvasti lasten ja nuorten hyvinvointiin. Taloudelliset hankaluudet näkyvät nuorten elämässä muun muassa hoitoa vaativina mielenterveyden ongelmina, heikompina kouluarvosanoina sekä lyhyempänä koulutuksena. (MLL) Vanhempien taloudellisista ongelmista johtuva pitkäaikainen stressi vaikuttaa suoraan jopa aivan pieniin lapsiin. Vähävaraisten ja pienituloisten perheiden lapset ja nuoret ovat perheiden tukalien tilanteiden vuoksi myös vaarassa syrjäytyä. Hätkähdyttäviä ja ajatuksia herättäviä tosiasioita lapsiperheköyhyydestä.  
Tuttavani kysyi viime kesänä, lähtisinkö yhteistyössä hänen kanssaan perustamaan Alavudelle kristillisen arvopohjan omaavan Vimpeliläisen Moms for Kids-yhdistyksen alaista Vaatepankki - toimintaa. Hän lähetti samalla lehtijutun, joka oli tehty Vimpelin Vaatepankin toiminnasta. Ensimmäinen ajatukseni oli, jaksaisinko ja ehtisinkö muiden töideni ohessa lähteä tähän projektiin. Toisaalta ajattelin heti, että tämä olisi sellaista toimintaa, minkä kokisin omakseni sekä työntekijänä että vapaaehtoisena. Koin, että Vaatepankin toiminta-ajatus olisi yhteiskunnallisestikin vaikuttavaa diakoniaa ja vapaaehtoistyötä sekä ekologisiin arvoihin perustuvaa ja lähiseudun perheiden elämää helpottavaa toimintaa. Siitä lähti kuntalaisaloitteen pohjalta Alavuden Vaatepankki - toiminta käyntiin. Kaupunki vastasi aloitteeseemme myönteisesti ja saimme tilat käyttöömme vastikkeettomasti. Toiminta on täysin lahjoituksiin perustuvaa. 


Äitinä itsekin ja hyvin tiukkoihinkin tilanteisiin välillä joutuneena, nämä perheiden tilanteet koskettavat. Jokaisen eteen voi tulla tilanteita eri elämänvaiheissa, että raha on tiukoilla. Hyvin yllättäenkin ja ilman varoitusta voi pudota turvallinen pohja elämältä pois, vaikka hetkellisestikin. Esimerkiksi näissä tilanteissa me vaatepankin vapaaehtoiset haluamme olla osa perheiden turvaverkkoa. Sellainen matalan kynnyksen paikka, jonne kaikkien on helppo tulla. Emme katso avuntarvitsijaa ylhäältä alaspäin vaan tasavertaisena vanhempana vanhemman rinnalla. 

Vaatepankilla järjestetään avoimia ovia joka kuukauden toisena lauantaina. Joulukuussa ovet ovat avoinna 14.12. klo 15-17, Lehtosentie 1 Töysä. Silloin voi tuoda tarpeettomaksi/pieneksi jääneitä lasten ja nuorten vaatteita, urheiluvälineitä sekä leluja, pelejä ja kirjoja vaatepankille. Samalla voi viedä mennessään tarvitsemiaan asioita. Muina aikoina vaatepankille pääsee ottamalla yhteyttä diakoniatyöhön, lähettämällä yksityisviestin Facebookissa tai sähköpostilla.
  
Tässä vaiheessa, kun Vaatepankki - toiminta on jo saatu käytiin, päällimmäisenä on kiitollisuus ja ilo siitä, että tuli tehtyä päätös lähteä tähän äiti-tiimiin mukaan. Matkan varrella on saanut nähdä, miten ihmisiä todella koskettaa vähävaraisten ja pienituloisten perheiden elämä ja kohtalo. Lahjoituksia on tullut runsaasti ja tulee koko ajan lisää. Vapaaehtoiset tekevät työtä muiden töidensä sekä perhe-elämän ja vapaa-ajan ohessa. 
 
Moms for Kids - yhdistyksen puheenjohtaja Vimpeliläinen Elina Rantalahti siteeraa Anna-Mari Kaskisen runoa: ”Joka kerran on äidiksi syntynyt, hän äiti on kaikkien lasten, ja kaikkia maailman lapsia, hän on painanut rintaansa vasten..” mä kuvaa osuvasti toimintamme luonnetta.

Mirjami Majuri
kirjoittaja työskentelee diakonina Alavuden seurakunnassa

Kommentit