Huomaisimmepa hyvän läpi vuoden - emmekä vain jouluna!


Moni lapsi ja nuori odottaa jouluna lahjapaketteja, mutta suurempi toive mieluisten lelujen ja härpäkkeiden takana on toive aikuisen aidosta, kiireettömästä ja ruutuvapaasta ajasta. Toive nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tulemisesta. Toive syliin ottamisesta ja kannustavasta kosketuksesta. Toive yhdessä syömisestä ja rennosta yhteisestä tekemisestä. Moni lapsi ja nuori kaipaa kuulla myös hyviä sanoja itsestään, ei arviointia ja arvostelua, vaan jotain myönteistä hänen persoonastaan, hyvien asioiden ja vahvuuksien huomaamista, kehumista ja kannustusta. Ihan jokaisessa lapsessa ja nuoressa on aina valtavan paljon hyviä asioita, kasvun ja oppimisen mahdollisuuksia. ”Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä.” (Psalmi 139:14)

Kun heräämme huomaamaan hyvän itsessämme, toisissamme ja ympärillämme – ja tietoisesti vahvistamme ja sanoitamme hyviä asioita, hetkiä ja tunteita, hyvä elämässämme ja ympärillämme lisääntyy ja kasvaa.  Vanha viisaus nimittäin on, että se mihin kiinnitämme huomiota elämässämme ja mihin keskitymme, eli kumpaa eräässä vanhassa intiaanitarinassa mainittua koiraa ruokimme, se vahvistuu ja kasvaa. Valitsenko kiitollisen asenteen, joka ei pidä mitään asiaa elämässä itsestäänselvyytenä ja ottaa elämän monet hyvät asiat lahjana vastaan? Vai valitsenko motkotuksen ja valituksen päättymättömän tien? Kasvatanko aidolla kehulla, kiitoksella ja kannustuksella vai moittivaan ja ojentavaan sävyyn? Kumpi kantaa elämässä kauemmaksi: kepin vai porkkanan tarjoaminen, negatiivisuuteen vai positiivisuuteen keskittyminen?

Lapsillemme olemme yrittäneet opettaa heitä tunnistamaan päivän hyviä hetkiä siten, että illalla ennen nukahtamista he saavat kertoa, mikä asia tai hetki heidän päivässään on ollut juuri sinä päivänä parasta. Itse yritän miettiä päivän päätteeksi, mistä asioista tänään ja tällä hetkellä olen kiitollinen ja mitkä kaikki asiat ovat nyt hyvin. ”Ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen.”( Kirje filippiläisille 4:8)

Mistä löytää sitten positiivisuuden ja kiitollisuuden lähde omaan elämäänsä, jotta pystyy huomaamaan toisissa hyvän ja välittämään sitä eteenpäin? Joulun lapsi kutsuu seimen, ristin ja tyhjän haudan äärelle ensin meitä ihmettelemään antamiaan pelastuksen, anteeksiannon, armon ja rakkauden lahjoja ja koko elämän lahjaa. Seimeltä, ristin ja tyhjän haudan juurelta meidät lähetetään sitten eteenpäin kertomaan kaikille siitä, mitä olemme saaneet ottaa vastaan.  Jumalalle me olemme hänen kallisarvoisia tähtilapsiaan, aarteitaan ja helmiään, niin arvokkaita, että Hänen oli luovuttava ainoasta Pojastaan. Jumala ajattelee meistä hyvää ja tahtoo meille parasta mahdollista elämää jo nyt Hänen lähellään ja kerran perillä taivaan kodissa. Mutta minun onneni on olla lähellä Jumalaa, minä turvaan Herraan, Jumalaani, ja kerron kaikista hänen teoistaan. (Psalmi 73:28)

 

Joulun valoa, iloa ja rauhaa jokaisen vuoden päivään toivoen,


Sanna Loukasmäki
kirjoittaja työskentelee suntiona Alavuden seurakunnassa

Kommentit