Olen viime päivinä miettinyt, millaisia nimiä me suomalaiset haluamme antaa lapsillemme, ja mistä ne nimet tulevat. Jokainen vanhempi varmaan miettii, mikä olisi lapselle sopiva ja häntä kuvaava nimi. Uusi nimilaki antaa mahdollisuuden nimetä lapsi vaikka neljällä etunimellä. Minusta kahdenkin sopivan nimen antaminen tuottaa jo vaikeuksia.
Aikoinaan, kun minut kastettiin, ei nimeäni vielä tiedetty edes kastepäivän aamuna. Onneksi vanha täti tuli apuun ja sanoi vanhemmilleni, että tehkää pojasta Arto. Niinpä minut sitten ristittiin Artoksi. Arto on mielestäni ihan hyvä nimi, vaikka se tulee karhusta. New Yorkissa olin kirjautumassa hotelliin, kun vastaanottovirkailija näki nimeni. Hän innostui ja sanoi, että hänen nimensä on Artturo, joka tulee italian kielessä sanasta karhu. Näin nimi yhdisti meitä.
Katselin tilastoja ja suosituimmat nimet Suomessa välillä 2010- 2019 olivat miehillä Juhani, Johannes, Mikael ja Olavi. Naisilla taasen neljä kärjessä olevaa nimeä olivat Maria, Sofia, Emilia ja Olivia. Näyttää siltä, että suositummat nimet tulevat edelleenkin Raamatun maailmasta. Maria tulee muinaisegyptiläisetä nimestä Mery joka tarkoittaa rakkautta, Sofia kreikasta ja merkitsee viisautta, Emilia latinasta ja merkitsee kilpailijaa sekä Olivia on latinaksi oliivipuun lehvä. Juhani ja Johannes merkitsevät hebreaksi "Jahve on armollinen", Mikael taas arkkienkeli Mikaelin mukaan hebreaa "kuka on Jumalan kaltainen", Olavi on muinaisskandinaavinen nimi ja tarkoittaa esi-isien jälkeläistä, sukunsa vesaa, sekä tietenkin Pyhää Olavia, Norjan ensimmäistä kristittyä kuningasta.
Nimellä haetaan edelleen Taivaan Isän suojaa tai muuta hyvää lapselle. Puhutaan myös ristimänimestä, joka saadaan ristiäisissä, kun tarkoitetaan kastejuhlaa. Vaikka nykyään ovat nimiäiset tulleet muotiin, lapsille annetaan edelleen nimiä, jotka tulevat Raamatusta tai merkitsevä muutoin Jumalan armon ja suojan hakemista. Kastejuhlassa kastettavan otsaan ja rintaan piirretään ristinmerkki todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen. Siitä tulee sana ristiäiset.
On hyvä miettiä, mistä oma nimi tulee ja mitä se kertoo minusta ja minun vanhemmistani. Arto on suomalainen miehen etunimi. Arto saattaa olla suomalainen muunnos nimestä Arthur, joka on kelttiläinen ja merkitsee karhua (artos). Vanha tätini antoi tämän nimen ja minä uskon hänen halunneen, että pojasta tulisi vahva kuin karhu. Vanhempani antoivat toiseksi nimekseni Anselmi. Anselmi on suomalainen miehen etunimi ja suomalainen muunnos muinaissaksalaisesta nimestä Anshelm, joka tarkoittaa "jumalain suojaamaa". Näin meitä nimet kantavat Jumalan suojaan.
Arto Maliniemi
kirjoittaja työskentelee vs. seurakuntapastorina Alavuden seurakunnassa
Arto Maliniemi
kirjoittaja työskentelee vs. seurakuntapastorina Alavuden seurakunnassa
Kommentit
Lähetä kommentti