Kuuluuko ananas pizzaan?



Rippileirin ruokailussa nuoret keskustelivat tästä kysymyksestä: Kuuluuko ananas pizzaan? 

 Osa oli sitä mieltä, että ananas kuuluu hyvin pizzaan. Toinen puoli ryhmästä ajatteli, että ananas ei ehdottomasti kuulu. Tämä on makuasia, siksi voi hyvin vastata joo tai ei. Raamatussakin kehotetaan, ettei ruoasta tarvitse riidellä. Esimerkiksi 1. kirje korinttilaisille luvussa 8 kerrotaan seuraavaa: "Ei ruoka vie meitä lähemmäs Jumalaa. Emme menetä mitään, jos jätämme syömättä, emmekä voita mitään, jos syömme." 

Jeesus sai monesti hyvin vaikeita kysymyksiä. Yksi niistä oli veron maksaminen keisarille.
Fariseuksen oppilaat kysyivät Jeesukselta hänen mielipidettään,
”Sano siis meille, mitä mieltä olet: onko oikein maksaa keisarille veroa vai ei?” (Matt. 22:17)

Jos vastasi kyllä, ei ollut fariseusten ja muiden Israelilaisten mielestä kunnon juutalainen. Toisin sanoen on epäluotettava henkilö juutalaisille. Silloin todennäköisesti julistustyö loppui tähän, koska juutalaiset eivät enää arvostaneet sanomaa.  Kuitenkin jos hänen vastaus on kielteinen, on kapinallinen mies. Pahimmassa tapauksessa roomalaiset vangitsevat hänet. Kolmantena vaihtoehtona on, ettei vastaa lainkaan tähän kysymykseen. ”Harkitsen vielä asiaa.”

Jos minulta kysytään tällaista kysymystä, voisi olla, että vastaisin seuraavanlaisesti: ”Tuo on erittäin hyvä kysymys. Mitä te itse ajattelette?”     

Opettajana Jeesuksella oli aina valmiit sanat. Hän vastasi, ”Antakaa siis keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu.” (Matt. 22:21) Kysymyksen asettajat hämmästyivät hänen vastaustaan ja lähtivät pois. Siksi meille jäi pohdittavasti seuraava kysymys. Mikä Jumalalle kuuluu? Hänelle kuuluu esimerkiksi meidän jokapäiväinen leipämme. Jokapäiväinen leipä on Lutherin mukaan kaikki, mikä kuuluu ruumiin ravintoon ja tarpeisiin.

Leirin aikana laulettiin yhdessä ruokalaulu. Toivoisin, että ruokalaulu tai ruokarukous jäisi rippikoululaisten elämäntavaksi. 


Shuhei Yamaguchi
kirjoittaja työskentelee Alavuden seurakunnan lähetyskasvatussihteerinä

Kommentit