Koronasta, pääsiäisestä ja rajoista

Ajelin viime sunnuntaina Alavudelta Hyvinkäälle. Olin menossa kotiin viettämään vapaapäiviä ja ajattelin ajaessani, että millainen rajatarkastus odottaa Uudenmaan maakuntarajalla. Kuinka paljon joutuisin selittämään rajaa vartioivalle poliisille, kun Uusimaa on koronaviruksen vuoksi suljettua aluetta. Saapuessani Riihimäen ja Hyvinkään rajalle autot ohjattiin rampille moottoritieltä pois. Siellä poliisi pysäytti jokaisen ja kysyi, millä asialla oli liikkeellä. Kerroin, että olen menossa kotiin Hyvinkäälle ja poliisi toivotti hyvää matkaa.  

Poikkeusolot luovat rajoja normaaliin arkeen. Emme saa liikkua niin kuin haluamme, emmekä tavata ystäviämme ja kokoontua niin kuin tahtoisimme. Poikkeusolot tuovat myös monille meistä huolta ja murhetta talouteen ja monella on edessä lomautuksia ja työttömyyttä. Osa meistä sairastuu ja pahimmassa tapauksessa kuolee koronaviruksen vuoksi. On ihmeellistä, kuinka mikroskooppisen pieni ja näkymätön uhka on saanut koko maailman poikkeustilaan, mikään asia ei ole enää niin kuin ennen virusta. 

Vaikka poikkeusolot tuovat rajoja elämäämme ja elämänhallintaamme, jokaista meitä tarvitaan enemmän kuin koskaan ennen. Meillä kaikilla on varmaan tiedossa joku tuttava, ystävä tai omainen, joka on riskiryhmässä, eikä voi tavata ulkopuolisia ihmisiä. Silloin meillä on mahdollisuus tehdä hyvä teko ja soittaa hänelle ja kysyä miten menee, voinko olla jotenkin avuksi. Voi olla, että lähimmäisemme kaipaa vain juttuseuraa, kun neljä seinää on alkanut ahdistaa.  

Kirkkovuodessa kuljemme kohti pääsiäistä ja pian alkavan hiljaisen viikon tekstit kertovat meille, kuinka Jeesus luovuttaa oman elämänhallintansa ihmisten käsiin. Viikon tekstit vievät Jeesusta kohti pitkäperjantain kärsimystä ja kuolemaa ristillä. Pitkäperjantai julistaa meille, että Jeesus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi se on suuri päivä kristikunnassa. Pitkäperjantaita kutsutaankin monissa kielissä nimellä suuri perjantai tai hyvä perjantai. 

Hiljainen viikko päättyy kuitenkin pääsiäisen ilosanomaan; hauta on tyhjä, Kristus on noussut kuolleista. Hyvä ystävä, älä pelkää, pääsiäisen ilosanoma kuuluu myös meille sairauden, pelkojen ja huolien ahdistamille. Kristus on ylösnousemisellaan kukistanut kuoleman vallan. Hän ei jäänyt hautaan. Pääsiäisaamun enkelin sanat naisille, jotka tulivat haudalle kuuluvat tänään myös meille: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista. Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.” (Luuk.24:5-7)  

Ensimmäisen pitkäperjantain ja pääsiäisen tapahtumien jälkeen mikään maailmassa ei enää ollut entisellään. Maailma oli mullistunut totaalisesti, ihmiskunnalla oli jälleen toivo ja pelastus. Rajat taivaaseen olivat jälleen auki. 

Taivaan Isän siunaamaa pääsiäisen aikaa sinulle, joka elät korona-ahdistuksen keskellä. Kristus on kärsinyt, kuollut ja ylösnoussut sinunkin puolestasi. 

Arto Maliniemi
kirjoittaja työskentelee vs. seurakuntapastorina Alavuden seurakunnassa

Kommentit