Ikuinen riesa

 

Näin koulujen alkaessa haluan pysähtyä aiheen äärelle, mihin pysähdyn aina syksyllä. Rippikouluissa opimme, että tämä asia on vaivannut ihmisiä ainakin 200-luvulta lähtien. Tutustuimme rippikoulussa erään Jeesuksen ajan koulurakennuksen raunioihin, joista löytyi seinäpiirros, jossa pilkattiin poikaa hänen kristinuskonsa vuoksi. Koulukiusaamista on siis ollut olemassa ainakin jo vuodesta 200 jKr. 

Kiusaamista tapahtuu esikoulussa, ala- ja yläkoulussa, työpaikoilla ja hoitokodeissa. Se ei ole ainoastaan nuorten tai koulumaailman ongelma. Itsestänikin, kun toimin eri somealustoilla, on tehty paljon päätelmiä 10 sekunnissa ulkonäköni perusteella. Pelkän katsomisen perusteella minusta on tehty pitkälle meneviä johtopäätöksiä perheasioistani, ihmissuhdetaidoistani, suhtautumisestani päihteisiin, taloudellisesta tilanteestani, aikaisemmasta elämänhistoriastani, kouluarvosanoistani, uskonnollisista näkemyksistäni, ja monista muista asioista.

Tiedän, että tällaista esiintyy somekulttuurissa. Kaikenlaista, mitä ei kasvotusten ikinä toiselle sanoisi, sanotaan somessa päin naamaa nimimerkin suojista. Netissä kiusaamiseen ei tarvitse rohkeutta. Kuitenkin jos sanot toisesta yleisellä foorumilla jotain valheellista, mikä ei pidä paikkaansa ja sanasi aiheuttavat halveksuntaa henkilöä kohtaan, syyllistyt kunnianloukkaukseen. Tämä on rikos, vaikka se tapahtuisi keskustelupalstalla, IG:ssä tai muussa sovelluksessa. Ethän sinä halua olla se, jonka syyllistyy tällaiseen? Mitä se kertoo sinusta ihmisenä?

Eräs keskustelija puolusti nettikiusaamistaan sanomalla ”Miksi tulet tähän palveluun, jos et kestä vihaa?”. Mielestäni kommentti oli merkillinen. Miksi pitäisi sallia vihaa ja ihmisten maineen likaamista ja pitää sitä normaalina? Miksi toisen vihaamista 10 sekunnin ensivaikutelman perusteella pitäisi pitää normaalina?

Miksi ihmiset sitten kiusaavat, vaikka yleisesti tiedetään sen olevan väärin ja siitä puhutaan vuodesta toiseen? Kiusaaja hakee toiminnallaan välitöntä tai välillistä mielihyvää. Kiusaaminen tuo nautintoa. Hän hakee itselleen hyötyä toisen kustannuksella ja näin pönkittää omaa sosiaalista statustaan omassa kuppikunnassaan. Selän takana juoruaminen on tästä loistava esimerkki.


Kuitenkaan kaikki somessa tapahtuva kommentoiminen ei ole huonoa. Selatessani eri käyttäjien kommentteja ja videoita moni kertoo voimaantuneensa positiivisista ja kannustavista kommenteista. Moni on tullut rohkeammaksi ja saanut itsetuntoonsa vahvistusta. Näinhän sen pitäisi mennä: jos kommentoimme jotain, kommentoisimme rohkaisevasti ja tukea antaaksemme, emme hajottaaksemme toista. Raamatussa sanotaan: Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin. (Sananl. 15:30) Joka vaalii ystävyyttä, unohtaa loukkauksen, joka menneitä kaivelee, menettää ystävänsä. (Sananl. 17:9)

Haluan sanoa sinulle, joka olet kohdannut kiusaamista tai jos sinusta on kerrottu perättömiä asioita, että ole vahva. Sinun ei tarvitse muuttua, vaan sen toisen, jonka asenteissa on sakkaa. Kaikissa meissä on asioita, jotka eivät miellytä toista, se on realiteetti. Ystävät hyväksyvät toisensa hyvine ja huonoine piirteineen. Ihmiset, jotka eivät tähän kykene, löytävät itsensä lopulta ilman todellisia ystäviä. Toimi niin, että sinut muistettaisiin tosi ystävänä. 


Juho Loukasmäki

kirjoittaja työskentelee nuorisotyönohjajana Alavuden seurakunnassa

Kommentit