Vain satua


Ala-asteikäisenä lempielokuvani oli Disneyn Maija Poppanen. Musikaalielokuvassa Pankin perheen vilkkaille lapsille etsitään lastenhoitjaa ja kuinka ollankaan, apuun rientää ihmeellinen Maija Poppanen mystisen laukkunsa kera. Maija muuttaa arjen askareet leikiksi ja lääkkeen maukkaaksi. Tavallinen päiväkävely puistossa muuttuu taianomaiseksi seikkailuksi maalauksessa, ja karusellihevosilla osallistutaan laukkakilpailuihin. Elokuvan päätteeksi perheen isä ymmärtää, mikä elämässä on tärkeintä ja oppii tuntemaan lapsensa. 

Muutama vuosi eteenpäin ja suosikikseni nousi häikäisevä prinsessaelokuvansarja Sissistä, Itävallan keisarinna Elisabethista. Nuori Sissi ihastuu tietämättään Itävallan keisariin Frans Josefiin, ja kuten sadussa kuuluukin, Sissi saa Fransinsa ja nousee Baijerin herttuattareksi, Itävallan keisarinnaksi ja Unkarin kuningattareksi. Vaikka yhteentörmäykset anopin, arkkiherttuatar Sophien, kanssa varjostavat Sissin elämää, hän pääsee osallistumaan historian kulkuun Fransin rinnalla. Ja tietysti, epäilemättä paras näyttelijä tuohon aikaan oli Sissiä näytellyt kuvankaunis Romy Schneider. 

Näin saduissa, mutta mitä kerrotaan henkilöhahmoista elokuvan takana. Todellisuudessa Sissi eli melko onnettoman elämän. Hän oli 16-vuotias avioituessaan Frans Joosefin kanssa. Hän ei sopeutunut tiukkaan hovielämään, elettyään lapsuutensa vapaasti Baijerissa. Ulkonäöstä tuli Sissille suorastaan pakkomielle, johon kuului ankarat laihdutuskuurit ja liikuntasuoritukset, sekä tiukat korsetit. Kun ikää karttui, Sissi ei enää antanut maalauttaa kuviaan. Sissi ja Frans saivat neljä lasta, joista yksi kuoli noin kahden vuoden iässä ja ainoa poika, kruunuperillinen Rudolf teki itsemurhan. Sissiä näytelleen Romyn elämänkerta ei ole yhtään valoisampi. Elämään liittyivät vahvasti päihteet, kaksi avioliittoa päättyi eroon ja myös toinen Romyn lapsista teki itsemurhan.  

Entä Maija Poppanen? Vaikka nimestä jo pystyy päättelemään, että kyseessä on kuvitteellinen hahmo, ei hänkään ole alun perin aivan sitä mitä elokuvasta voisi päätellä. Maija esiintyi ensimmäisen kerran kirjailija P. L. Traverssin kahdeksanosaisessa lastenkirjasarjassa vuonna 1934, ja suomenkielisessä versiossa hänen nimensä oli Tyyni TuulioViimeinen Maija Poppasesta kertova kirja on vuodelta 1988. Kirjat kertovat Maijan urasta Pankin perheen lastenhoitajana. Kirjoissa Maijaa luonnehditaan hyvin pikkutarkaksi, itserakkaaksi ja ylpeäksi omasta ulkonäöstään. Hän tulee ja menee miten mielii, tietysti kertomatta kenellekään. Mutta on kuitenkin hyvä lastenhoitaja.  

Nämä hahmot ovat lapsuuteni sankareita ja ihailun kohteita. He saivat auringon paistamaan sadepäivinä. Ja vaikka ymmärsin jo lapsena, että elokuvat ovat siloteltuja ja kauniita, oli silti järkytys aikuisena kuulla, että Maija Poppasta kuvaillaan narsistiksi. Onneksi olen toipunut järkytyksestäni. Nämä epäsankarit ovat osa lapsuuttani. 

Henriikka Leppämäki
vs. varhaisnuorisotyönohjaaja

Kommentit