Turvassa




Seinäpaperiin oli ajansaatossa muodostunut mielenkiintoinen aukko. Meistä serkuksista kukin vuorollaan oli nyppinyt paperia ja lopulta seinässä, mummun sängyn vieressä, oli ruma jälki. Paikaksi tuon jäljen päälle liimattiin paperista leikattu enkeli. Vuodet vierivät, ja lapsenlapset muuttuivat lapsenlapsenlapsiksi. Epätasainen seinäpaperi houkutteli jälleen nyppimään ja kuinkas kerran kävikään: Enkeli koki kovan kohtalon ja repesi kahtia. Kuka meitä nyt suojelee? Kuului kauhistunut huuto sisaren suusta, kun hän huomasi pikku-veljen puuhastelun. Hätä oli oikea, koska iltarukouksessa pyydettiin enkeleitä turvaksi ja suojaksi 

Kun lapsilta kysyy, mitä lampaat tarvitsevat elääkseen, he vastaavat kuin yhdestä suusta; "Ruokaa ja juomaa, suojaa ja lääkkeitä." Samoin kaikki myös tietävät, kuka lampaita hoitaa: "Paimen". Me ihmiset olemme kuin lampaita ja tarvitsemme hoivaa. Meidä'n paimenemme on Jeesus ja on etuoikeus luottaa Taivaan Isään. Meidän maallisena paimenenamme toimii yhteiskunta, joka tarjoaa hoivapalveluita, joihin meillä kaikilla on oikeus. Ja jos hyvin käy, saamme hoivaa myös omaisiltamme. 

Teoksessa Onnellisuuden opas, filosofi Timo Airaksinen pohtii elämän perustarpeita. Airaksisen mukaan hoiva tarkoittaa turvallisuutta. Meitä hoivataan kehdosta hautaan. Toisinaan hoivaaminen muuttuu holhoamiseksi, ja joku toinen tietää paremmin mitä haluamme. Meitä valvotaan, ettemme vahingoittaisi itseämme. Meistä pidetään kirjaa, ja kaikesta mitä teemme jää jälki johonkin tiedostoon. Tämä on turvallisuutta. 

 Tänä vuonna arvaamaton korona-virus on horjuttanut turvallisuuden tunnetta. Nyt huolehdimme toisistamme välttelemällä turhia kontakteja ja suojaamalla itsemme maskeilla. Tervehdimme tuttavia välimatkan päästä ja ystävien ravintolaillat ovat muuttuneet verkonvälityksellä tapahtuviksi juttutuokioiksi.  Toisinaan kärsivällisyys on koetuksella, mutta me sopeudumme ja selviydymme. Pidä huolta, pidä turvaväli! 
 


Henriikka Leppämäki 
kirjoittaja työskentelee vs.varhaisnuorisotyönohjaajana ja vs.lähetyskasvatussihteerinä Alavuden seurakunnassa                  

Kommentit