Vastaa, kun kysytään

vihreä hahmo, jolla isot korvat ja silmät

Star Wars - elokuvasarjassa on viisas opettaja Yoda, joka opettaa jedisotureita tuntemaan Voiman ja käyttämään sitä oikein. Voima on suuri asia, joka on ja vaikuttaa kaikessa. Voimaa voi oppia tuntemaan mielenharjoituksilla ja toteuttamalla jedihyveitä, kuten rohkeus, kestävyys, uskollisuus ja itsehillintä. Kun eräs oppilas voivottelee Yodalle sitä, ettei hänen uskonsa riitä Voiman ymmärtämiseen, vaikka hän kuinka yrittää, Yoda sanoo hänelle kuuluisat sanat; "Älä yritä. Tee tai ole tekemättä." Ei ole sellaista asiaa kuin yrittäminen. Kristinuskossa on mielestäni kyse samasta asiasta. Kristinuskossa ei ole mitään tärkeää, jos se on väärässä, mutta jos se on oikeassa, se on äärimmäisen tärkeää. Ei ole mahdollista, että kristinusko olisi vain maltillisesti tärkeä. Jeesus oli joko Jumalan Poika tai sitten hän oli kajahtanut opettaja, joka luuli itsestään liikoja. Jeesus joko ylösnousi ja syntyi kristinusko tai sitten sitä ei tapahtunut ja kristinusko kaatuu. Jumala joko on olemassa ja kaikella on merkitys tai sitten ei ole Jumalaa ja kaikki on merkityksetöntä. Keskitietä ei ole.

Nuoria nämä väitteet kiinnostavat. He eivät tule kysymään niitä kirkkoon, vaan kysyvät niitä somessa, jos joku suostuu vastaamaan. Vuoden aikana nuorten suosimassa TikTok-palvelussa, olen keskustellut mm. Jumalan olemassaolosta, Jeesuksen historiallisuudesta, ihmeiden mahdollisuudesta, kirkon roolista Suomessa, kummiudesta, Raamatusta kirjana, ylösnousemuksesta, juhlapyhistä jne. Listaa voisi vielä jatkaa.

Nämä asiat ovat kiinnostavia ja aidolle kysyjälle on annettava hyvä vastaus. Siihen ei riitä, että ”sinun on vain uskottava”. Tämä antaa kysyjälle kuvan, että kristinusko on sokeaa eikä perustu mihinkään muuhun kuin mututuntumaan. Näin ei ole. On mielestäni ihan luterilaista pyrkiä perustelemaan uskonsa. Tekihän Martti Lutherkin Vähä katekismuksensa siksi, että nuoriso ymmärtäisi paremmin sen, mistä kristinuskossa on kysymys. Ei hänkään sanonut, että sinun pitää vain uskoa ja onnea matkaan.

Kun yritän opettaa ihmisiä tuntemaan kristinuskoa paremmin, saan palautteena joskus, että ”Pyhän Hengen on annettava synnyttää usko, ei ketään todistelemalla saa uskoon. Tuo mitä teet on turhaa”. Tällainen väite vie mielestäni pohjan lähetystyöltä, joka on alkuperältään Jeesuksesta todistamista. Tai voimme kysyä, miksi lukisimme Raamattua oppiaksemme Jumalasta ylipäätänsä, jos Pyhä Henki tekee kaiken. Uskon perustelemisen idea ei ole saada jotakin ihmistä uskoon vaan jättää uskon siemen, jotta ihminen ei heti hylkäisi uskoa satuna, vaan jäisi miettimään sitä vakavasti. Pietarin kirjeessä Pietari kehottaa: ”Olkaa aina valmiina antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu."

Hattu, josta kurkistaa pupu

Annan esimerkin oikeasta keskustelusta, jonka kävin tässä kuussa:

- En ikinä uskonut mihinkään sen jälkeen, kun aloin käyttää päätäni.

- Uskotko, että taikuri voi vetää jäniksiä tyhjästä hatusta?

- En.

Silti kaiken olevaisen voi vetää olemaan tyhjästä. Jotain tulee ei-mistään ilman syytä.

- Vastaamaton kysymys, eihän mikään voi todistaa, että Jumala on tai häntä ei ole.

- Ja olet silti lyönyt jo lukkoon sen, ettet usko mihinkään, vaikka juuri jätit sen kysymyksen auki. Onko todennäköisempää, että    asialla on syy kuin ettei sillä olisi syytä?

- Fyysisesti on vaikea uskoa Jumalan olemassaoloon. Se, mitä Jumala tekee, on vastoin fysiikkaa.

- Fysiikka on osa luomakuntaa. Jumala ei ole luotu vaan Luoja. Jumalan olemassaolo ei ole    jonkin fyysisen asian löytymistä.

- Miksi sitten juuri kristinuskon Jumala olisi totta?

- Kristinuskon Jumala on kaikkivoipa, kaiken luoja, ikuinen ja kuolematon. Muiden uskontojen käsitys Jumalasta ei ole tällainen.

- Eli kristinusko ei hyväksy muita uskontoja.

- Niitä on ja jokainen saa uskoa, mihin tahtoo. Mutta voiko 2+2 olla samaan aikaan 4 ja 6. Ei voi olla. Jokin on totuus. 

Tässäkin kristinusko kuitattiin alussa järjettömänä asiana, josta pääsee eroon käyttämällä päätänsä. Kuitenkin, kun lähdimme miettimään asioita tarkemmin, päädyimme siihen, että juuri kristinuskon selitys perimmäisiin kysymyksiin on varsin pätevä. Siksi uskon perusteiden pohdinta on tärkeää. Parhaimmillaan se voi vahvistaa omaa uskoa ja auttaa myös epäileviä Jeesuksen luo. Ihmistä ei tarvitse käännyttää riittää, että vastaa kun kysytään ja on valmis keskustelemaan. Ihmisen omaan päätäntävaltaan jää se, mitkä loppupäätelmät hän uskon perusteista tekee. Kristinusko on mielestäni uskomista sen perusteella mitä me tiedämme, ei siitä huolimatta.


Juho Loukasmäki

nuorisotyönohjaaja

Kommentit