Ekumeeninen rukousviikko

 


Tällä viikolla vietämme ekumeenista rukousviikkoa. Taustaksi kerron sen verran, että tätä rukousviikkoa on vietetty jo yli sata vuotta. Rukousviikko on joka vuosi samaan aikaan, 18–25. tammikuuta. Se kutsuu kristittyjä kautta maailman rukoilemaan yhdessä. Tämän vuoden rukousviikon teema on ”Pysykää minun rakkaudessani, niin tuotatte paljon hedelmää”. Sana ekumenia tulee kreikankielisestä sanasta oikoumene ja tarkoittaa asuttua maata, maailmaa ja maanpiiriä. Ekumenialla tarkoitetaan kaikkea sitä toimintaa, joka edistää kirkkojen yhteyttä.

Mitä arkipäivän ekumenia voisi olla sinun elämässäsi...?

Ekumenian ottaminen osaksi omaa asennetta tarkoittaa halua ymmärtää muiden kristillisyyttä. Se tarkoittaa myös halua rakentaa yhteyttä ja etsiä mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä toisten kristittyjen kanssa. Tällainen ekumeeninen asenne kuitenkin tarkoittaa rehellistä ja rakastavaa suhtautumistapaa toisiin kristittyihin. Se ei aina välttämättä ole helppoa. Muiden rakastaminen ja yhteyden etsiminen kutsuu meitä astumaan myös epämukavuusalueelle. 

…Entäpä rukous?

Ekumeenisen toiminnan tärkeä osa on rukous. Jeesuksen jäähyväisrukous sanoo: “Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.” (Joh: 17:21) Rukouksen merkitystä ei kannata väheksyä tai unohtaa. Etenkään näinä aikoina, kun emme voi kokoontua suurella väkimäärällä yhteen. Rukous yhdistää ja kantaa meitä kaikkia.

Omalle rukouselämälleni on tehnyt hyvää talvikeleillä ajaminen autolla. Lumen ja jään keskellä ajaminen on minulle uutta. Usein autossa ratin takana huokaisen rukouksen tulevan ajomatkan turvaksi. Tätä rukousta on sitten luontevaa jatkaa myös muihin aiheisiin -tällä viikolla koitan suunnata ajatukset ja rukoukset ekumeenisen rukousviikon suuntaan.

Millaisissa tilanteissa sinun on luontevaa rukoilla? Löytyisikö arjen keskeltä jokin sellainen hetki, jolloin muistat rukouksen? Erityisesti kuluvalla viikolla ja myöhemminkin, voit myös hyödyntää valmiita materiaaleja ekumeeniseen rukousviikkoon liittyen. Ne löydät seuraavan linkin takaa: Raamatun mietiskelyt ja rukoukset kahdeksalle päivälle 


Ellen Kiviharju

seurakuntapastori 

Kommentit