Maanantaipäivä

 


Tiedätkö, miltä maanantaipäivä tuntuu? Se on sellainen päivä, jolloin tuntuu, ettei mikään toimi. Maanantaipäivän ideoiksi kutsutaan sellaisia ideoita, joita ei ole loppuun asti mietitty. Ehkä sinullakin on kokemusta tällaisista päivistä ja aivopieruista. Ne eivät vain toimi.

Tällaisia päiviä on myös hengellisessä elämässä. Tuntuu, ettei Jumalan läsnäolo tunnu missään. Ihminen on siitä hauska kapistus, ettei hänen kannata paljoa laskea luottoa omiin tunteisiinsa. Ne vaihtelevat jatkuvasti. Joskus, kun on vain kauhea nälkä, Jumala saattaa tuntua etäiseltä. Sitten, kun on taas saanut syötyä jotain ja veren sokeritasot ovat tasaisemmat, Jumalakin tuntuu siunaavan elämää aivan eri tavalla. Turhaan ei Jeesus opeta: ”Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme.” Ajatus ei kulje kirkkaana nälkäisenä.

Koska tunteeni ovat ailahtelevia ja muutokselle alttiit, en voi laskea uskoani niiden varaan. Pitää laskea usko sen varaan, mitä Raamatussa Jumalasta sanotaan. Nämä sanat pysyvät. Ne osoittavat, että Hän pitää meistä huolta tälläkin hetkellä, kun istut katsomassa puhelimen tai tietokoneen ruutua. Tai kun kolaat lumimassoja pihoiltasi ja mietit rooliasi Luojan luomana lumen luojana, joka tekee luomistöitä jo kolmannen kerran parin päivän aikana.

Esimerkiksi Jesajan kirjassa sanotaan näin: ”Kohottakaa katseenne korkeuteen: kuka on tämän kaiken luonut? Hän, joka kutsuu esiin taivaan joukot täydessä vahvuudessaan, hän, joka tuntee ne nimeltä, joka ainoan. Suuri on hänen väkevyytensä, valtaisa hänen voimansa: yksikään joukosta ei jää pois.” Jes. 40:26

Kun olemme tottuneet siihen, että näin maa makaa ja näin asiat ovat, saatamme pitää omaa elämäämme tässä maailmassa itsestäänselvyytenä. Päivät tulevat ja menevät. Mikä pointti on sanonnalla ”Joka aamu on armo uusi”? Tämä päivä oli samanlainen kuin kaikki muutkin. Maailma on kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestään selvä. Maan akselin kaltevuus on 23,5 astetta. Se takaa planeetalle neljä vuodenaikaa. Jos kallistuskulma olisi toisenlainen, emme olisi täällä. Jos pyörimisnopeus olisi eri, eli vuorokausi ei olisi 24 tunnin mittainen, emme olisi täällä. Jos painovoima olisi yhtään heikompi, emme olisi täällä. Tuo suhde on yhden suhde kymmeneen, minkä perässä on 40 nollaa. Osaatko edes kuvitella niin suurta lukua? Suuri planeetta Jupiter pitää sisemmän kiertoradan planeetat, esimerkiksi Maan ja Marsin, puhtaina asteroideista, mikä on elämälle välttämätöntä. Jupiterin vetovoima vetää avaruusromun puoleensa ja maapallo säästyy pahimmalta asteroidipommituksesta. Jupiteria kutsutaankin siksi ”kosmiseksi imuriksi”. Kaikki tämä tapahtuu jatkuvasti, kun vain seisomme tässä paikallamme. Tämä on mielestäni ihmeellistä. 

Jumalan voima on valtaisa luomakunnassa. Toki kaiken tämän voi kuitata hyvällä tuurilla, mutta se vaatii jo suurempaa uskoa, kuin uskoa siihen, että asioilla on tarkoitus. Kun mietin, miten tarkkaan Jumala on kaiken säätänyt tunnen, että Jumala on jo hieman lähempänä. 

Ehkä tämä ei olekaan tavallinen maanantaipäivä.


Juho Loukasmäki

nuorisotyönohjaaja

Kommentit