Paita päällä, joka säällä



Menin keittiöön ja siellä odotti vanha viholliseni: tiskivuori. Jatkoin jälleen loputonta taisteluani, lasten leikkiessä omia leikkejään keittiön pöydän ääressä. Heillä oli mukanaan ystäviä ja he söivät jäätelöä. Olihan nyt kesän ensimmäiset lämpimät päivät koittaneet.

Itselläni oli päällä huppari, sillä olen melkoinen vilukissa. Paitani selkämyksessä oli tekstiä, jota lapset yrittivät tavata. Yksi lasten kavereista kysyi tyttäreltäni, mitä paidassa lukee? ”Vihatkaa vihamiehiänne. Tehkää pahaa niille, jotka teitä vihaavat”, tytär luki. Lapset ihmettelivät, mitä teksti mahtaa tarkoittaa. Sitten he huomasivat, että muutamia sanoja oli yli viivattu ja viereen kirjoitettu korvaava teksti. He lukivat tekstin uudestaan.

”Rakastakaa vihamiehiänne. Tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat”, lapset lukivat yhteen ääneen. Korjatun tekstin alla luki korjaajan nimi: Jeesus. Tästä alkoikin mielenkiintoinen keskustelu. Oliko paidan tekijä tehnyt virheen? Oliko Jeesus sittenkin graafikko tai tekstiilitaiteilija vai puuseppä? Mitä paidan teksti todella tarkoitti?

Mitä itse vastaisit kysymyksiin? Lasten hengelliset kysymykset tulevat arjen keskellä odottamattomasti. Mielestäni jokainen hyvä kysymys ansaitsee hyvän vastauksen. Pohdimme paidan tekstiä yhdessä. Totesimme, että Jeesus on elänyt maan päällä kauan sitten ja opettanut ihmisiä. Yksi hänen opetuksistaan oli se, minkä luimme paidan tekstistä. Mietimme, mitä tapahtuisi, jos joku lyö sinua ja sinä löisit takaisin ja taas se toinen löisi sinua jne. Lapset totesivat, ettei riita loppuisi koskaan. Totesimme yhdessä, että ohje ”tehkää pahaa niille, jotka teitä vihaavat” ei voi pitää paikkaansa, koska silloin kaikki vaan tappelisivat eikä kenelläkään olisi aikaa leikkiä kiltisti toisten kanssa.

Jeesus opetti, että meidän tulee tehdä hyvää niille, jotka vihaavat meitä. Kysyin, mitä se voisi tarkoittaa. Yksi lasten kavereista sanoi, että pitäisi antaa anteeksi ja sopia riita. Totesin, että aivan oikein. Jeesus halusi opettaa, että on pyrittävä sovintoon, vaikka harmittaisi. Pitää pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Se, joka tekee sovinnon, tekee paremmin kuin se, joka vain jatkaa riitaa. Kun asiat on sovittu ja riita käsitelty, voidaan taas leikkiä yhdessä ja ihmisillä on parempi mieli.

Lapset tyytyivät vastaukseen, mutta miettivät vielä, miksi pidän tällaista paitaa? Sanoin, että haluan muistuttaa itseäni ja muita, että vaikka kuinka pannu palaisi pohjaan ja keittäisi yli, niin pitää yrittää olla ystävällinen, eikä kiihtyä. Tähän he hetken nyökyttelivät, kunnes yksi heistä totesi: ”Tai sitten sulla on vain kylmä”.

Juho Loukasmäki

Nuorisotyönohjaaja

Kommentit