Pyörähuoltoa


Avasin pyöräilykauden tänä vuonna maaliskuussa. Ja viime vuonna lopetin pyöräilykauden joulukuussa. Pyörä sai siis välissä lepäillä laakereillaan muutaman kuukauden ennen käyttöönottoa. Tein sille vähän aikaa sitten pienen keväthuollon, johon omat taitoni riittivät: Pesin pyörän, laitoin öljyä ketjuihin ja pumppasin renkaat täyteen ilmaa. Katsoin, että pyörä toimii ja näyttää ehjältä. Levyjarruja tai vaihteita en sen kummemmin osaisi itse huoltaa, niiden kanssa täytyy turvautua osaavampiin käsiin.

Pyörä on minulle tärkeä, yllättävässäkin asioissa. Esimerkiksi tänä keväänä olen hyödyntänyt pyörää työmatkojen lisäksi myös muutoin työvälineenä – kuvasimme kevätkirkkovideon (joka julkaistaan myöhemmin, stay tuned!), ja otin pyörän mukaan kirkkoon. Enpä aiemmin olekaan pyöräillyt pitkin kirkon käytävää (ja tätä varten se pyörä pitikin pestä!).

Ehkä sinulle auto on sellainen tärkeä väline, jolla pääsee liikkumaan. Tai vene, tai ehkäpä jokin apuväline, joka sinua auttaa liikkumisessa. Olipa kyseessä sitten millainen väline vain, se tarvitsee myös välillä huoltoa.

Olin tässä yhtenä päivänä pyöräretkellä lähimaastoissa. Seikkailin eräälle kodalle, jossa en ollut vielä aiemmin käynyt. Siellä laskin pyörän lepäämään maahan ja pysähdyin ihmettelemään ympäröivää luontoa. Soin pyörän jousitukselle ja renkaille, jotka maastossa olivat paikin kovilla, hetken lepoa. Ja samalla myös itselleni. Tuntui, että metsän rauhassa sielu lepäsi.

Maltatko sinä pysähtyä? Kuunnella ympäröivää maailmaa? Levätä? Huoltaa itseäsi?

Pyörästä voi matkan varrella tai ajan kuluessa puhjeta rengas, ketjut voivat tippua, jarrut tai vaihteet lakata toimimasta, pinnoja täytyy välillä kiristää, jokin osa kuluu niin että se täytyy vaihtaa. Samoin me ihmiset kaipaamme välillä huoltoa. Se voi olla pieniä päivittäisiä tekoja. Vedenjuontia, ravitsevaa ruokaa, pientä liikettä, sosiaalista kontaktia, sinulle mielekästä tekemistä.

Jos pyörää huoltaa, se kestää pitkään. Ei ehkä ihmiselämän mittaista matkaa, mutta useita vuosia. Jos pyörää huoltaa, vaikkei se ole ikuinen, miksi emme huoltaisi myös itseämme?

Joskus omat huoltokeinot eivät riitä. Jos ketjut menevät pahasti solmuun, emme ehkä itse osaa niitä oikoa. Silloin täytyy pyytää apua.

Pyörän kanssa meillä on erilaisia taitoja ja vahvuuksia. Pyörähuoltoon erikoistunut henkilö osaa enemmän, kuin joku toinen. Samoin meillä on erilaisia valmiuksia ja vahvuuksia käsitellä elämämme tapahtumia ja itseämme. Jos ei ole aiemmin ajatellut, että huoltaminen olisi tärkeää, voi olla vaikeaa aloittaa. Ihan pienetkin teot riittävät. Voit aloittaa vaikkapa ihan siitä, että hengität syvään. Pyörän renkaat kaipaavat säännöllisesti ilmaa, samoin me tarvitsemme happea jokainen hetki. Ja kun olet hengittänyt syvään ja huokaissut muutaman kerran huolet ulos, voit pohtia, mitä pientä voisit tehdä oman hyvinvointisi lisäämiseksi jo tänään.

Elämän kyydissä ei aina ole tasaista, kulumia ja kolhuja tulee. Pidäthän siis huolta itsestäsi! Ja jos se tuntuu vaikealta, niin itsestä huolen pitämistä on myös se, että uskaltaa pyytää apua.


Ellen Kiviharju

Seurakuntapastori

Kommentit