Se oli sinä vuonna



Mistä muistamme meille tärkeät tapahtumat? Toisilla ihmisillä on niin hyvä muisti, että kaikki merkittävät vuodet ja päivämäärät jäävät helposti mieleen, meistä toiset taas käytämme muistimme apuna erilaisia keinoja ja apuvälineitä, kenties myös muistisääntöjä. Saatamme yhdistää tärkeät tapahtumat muihin samaan aikaan sattuneisiin maailmaa tai lähiseutua kohauttaneisiin tapahtumiin. Nuo tapahtumat voivat liittyä politiikkaan, urheiluun, onnettomuuksiin tai luonnonilmiöihin. Olenkin kuullut vanhojen ihmisten muistelevan menneitä, että “se oli sinä vuonna, kun Kekkonen valittiin presidentiksi” tai “se oli silloin, kun Tsernobyl räjähti”. Tai että “sinä vuonna oli kova pakkastalvi, kun Einari syntyi.”

Itsekin olen tallennellut menneitä tapahtumia myöhemmin muisteltavaksi monellakin tapaa. Nuoruuden päiväkirjoja on tullut toki hävitettyäkin ja ystävien kanssa läheteltyjä kirjeitä, mikä hieman harmittaakin näin jälkikäteen. Olisi myös mukava, jos omasta lapsuudesta olisi taltioituna videoita, mitä tänä päivänä enemmänkin harrastetaan. Mutta vanhojen valokuvien pariin on mielenkiintoista palata. Enemmänkin pitäisi myös jututtaa vanhoja ihmisiä kysellen heiltä menneistä, niin kauan kuin he vielä elävät. Kuvista voi nähdä mm., mikä projekti oli minäkin vuonna menossa, missä on matkustellut tai millaista säätä oli. Nyt kohdalleni on kyllä kasautunut luvattoman iso pino kuvia odottaen siirtoa albumeihin, että saa nähdä, kuinka kauan jaksan vielä jatkaa tätä harrastusta.

Muutama vuosi sitten aloin pitämään myös luonto- ja säähavaintopäiväkirjaa. Nykyään, kun säät tuntuvat aika paljon heittelevän ilmastonmuutoksen myötä, on mielenkiintoista vertailla eri vuosia keskenään. Kirjaan muistiin erityisesti kaikki vuodenaikaan nähden epänormaalit sääilmiöt, myrskyt ja luontohavainnot. Saatan kirjata muistiin esim. erityispyhien säitä tai millainen marjavuosi oli. Joitain eläinhavaintoja laitan muistiin ja vaikkapa sen, koska kylvöt ja puinnit on saatu tehtyä kunakin vuonna.

Viime vuoden kohdalle olen kirjoittanut ympäröiden “koronavuosi” ja “mittaushistorian lämpimin vuosi”. Olen kirjoittanut muistiin mm., että kesäkuu oli viime vuonna ennätyslämmin ja oli hyvä marjavuosi. Hiihtolomalla ei ollut juurikaan lunta ja marjapensaita leikkasin jo maaliskuun lopulla. Tänä vuonna taas oli kunnon vanhanaikainen talvi, helmikuun lopulla lunta oli n. 70 cm. Vappuna oli niin koleaa, että perinteinen vappuretkemme jäi välistä.

Kotona pidän myös leikekirjaa, jonne taltioin lehdistä leikattuja juttuja liittyen työpaikkaani, kotiseutuun ja tuttuihin ihmisiin, jollain tapaa itseäni koskettaviin asioihin. Työpaikalla laitan työkansiooni jonkin verran talteen myös erilaisia tapahtumalehtisiä ja ohjelmia, muistoja menneistä tapahtumista ja eletystä elämästä.

Aika näyttää, kuinka paljon joskus palaan vielä kaiken taltioimani pariin. Istuskelenko vanhempana usein nojatuolissa muistellen menneitä selaten samalla leikekirjaa tai valokuva-albumia tai lueskellen sääpäiväkirjaa?

Tälläkin ikää keski-ikäisenä voin jo muistojeni perusteella todeta, että elämä on rikas ja monipuolinen, värikäs matka, mihin mahtuu monenlaisia tapahtumia sekä omaan, mutta myös läheisten ja lähipiirin elämään, aivan maailmanlaajuisesti. Jumala yksin tietää, mitä hän on kohdallemme, oman elämämme ajalle suunnitellut. “Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut. ” (Ps. 139:16)

Paula Setälä

kanttori

Kommentit