Kirjat opettavat

 


Oletko koskaan ylittänyt itseäsi? Mitä teit silloin? Itse koin ylittäneeni itseni, kun luin ensimmäistä kertaa kirjan englanniksi. Ajattelin, etten varmaankaan onnistu siinä, koska olen kokeillut sitä muutaman kerran aikaisemminkin. Nyt kuitenkin kävi toisin. Sain kuin sainkin kirjan luettua. Ajattelin, että ehkä nyt voisin lukea seuraavankin kirjan englanniksi, kunhan vaan löytäisin jonkin teemaltaan sopivan kirjan.

Luin jokin aika sitten, että jos luet viisi kirjaa vuoden aikana, niin olet keskivertoa ahkerampi lukija. Lukeminen on mielestäni tärkeää, koska melkein aina, kun olen jotain lukenut, niin olen oppinut jotakin uutta maailmasta ja ihmisistä. Se myös opettaa kärsivällisyyttä ja pitkä jänteisyyttä, koska kirjojen lukeminen vie yleensä useamman päivän. Se on aika iso ero nettisurfailuun verrattuna, jossa yhtä uutista luetaan vain muutamia minuutteja. Muuttaessani uudelle paikkakunnalle, hankin yleensä ensimmäisenä kirjastokortin. Kirjastossa ovat kansamme aarteet.

Syy siihen, miksi sain kirjan luettua, oli se, että sen aihe motivoi ja se oli ajankohtainen. Aikaisemmat englanninkieliset kirjat ovat olleet jotain kouluprojekteja eivätkä siksi kiinnostaneet kuin sen pakollisen ajan, kun niitä piti tutkia. Lukemani kirja käsitteli sitä, miten keskustelemme sellaisen henkilön kanssa, jonka kanssa emme ole samaa mieltä. Tällaisiin keskustelu tilanteisiin voimme joutua somessa tai kasvotusten. Maailmassa ei ole toista ihmistä, joka ajattelisi kanssasi samalla tavalla kaikista asioista, siksi on vain ajan kysymys, milloin joudut tilanteeseen, jossa joudut puolustamaan omia näkemyksiäsi. Miten silloin tulisi toimia?

Piispat antoivat kunnioittavaan somekeskusteluun ohjeen muutama viikko sitten. Ohjeissa sanottiin mm: ”Henkilökohtaisten ominaisuuksien sijasta he (keskustelijat) keskittyvät asiaan, haastavat toistensa perusteluja ja ilmaisevat näkemyksiään avoimesti ja rehellisesti. He kunnioittavat toistensa ilmaisunvapautta ja puolustavat sitä, ja ovat avoimia myös oppimaan toiselta ja tarkistamaan omia mielipiteitä.”

Monissa keskusteluketjuissa huomaa, että ihmiset arvostelevat toisiaan sanomalla ”sinä olet tuollainen ituhippi, mene muualle moosestamaan” tai ”katsokaa kaverin profiilikuvaa, mitä tuollainen ihminen mistään mitään tietää”. Ihmisen ulkonäkö tai ominaisuudet eivät kuitenkaan vaikuta siihen, onko ihmisen esittämä väite paikkansa pitävä tai ei. Sen sijaan se kertoo, ettei vastapuolella ole ehkä perusteluja omalle näkemykselleen tai vasta-argumenttia esitetylle väitteelle.

Opin lukemastani kirjasta että, kun kohtaat jonkun, joka on kanssasi jostain eri mieltä, niin ole aidosti kiinnostunut. Yritä saada selville, mihin henkilön mielipide perustuu. Kysy nämä kolme kysymystä: Mitä tarkoitat tuolla väitteellä? Miten päädyit tähän lopputulokseen? Oletko koskaan kyseenalaistanut näkemystäsi? Näin vältytään kärjistyksiltä, liioittelulta ja toisen näkökantojen vääristelyltä. Näin myös varmistetaan, että sinun näkemyksesi ymmärretään oikein. On tärkeä antaa jokaisen itse kertoa omista mielipiteistään. Vasta sitten niitä voi haastaa ja omiansa puolustaa.

Joitakin viikkoja sitten puhuin ihmisen kanssa, joka väitti, että kristityillä on outoja sääntöjä, kuten, etteivät he saa syödä pekonia. Kysyin nämä kolme kysymystä ja selvisi, että kysyjä ei ymmärtänyt eroa vanhan ja uuden testamentin välillä. Hän oli päätynyt näkemykseensä youtube-videon kautta, eikä hän halunnut kyseenalaistaa löytämäänsä tietoa, koska se komppasi hänen aiempia huonoja kokemuksia kristittyjen kanssa.

Tämä esimerkki osoittaa, miten jo henkilön omaan ajatteluun pureutuminen auttaa ratkaisemaan negatiiviseksi kehittyvän keskustelun. Tässä henkilö itse sai kertoa näkemyksestään, eikä niin, että minä väitin hänen uskovan näin tai noin. Huomasimme, ettei henkilön ajatukset pohjautuneet kristinuskon oikeisiin väittämiin, ainoastaan luulopuheisiin, joita ohjasi vahva tunnelataus. Kun henkilö oli saanut kertoa oman versionsa, jatkoimme tämän jälkeen keskustelua siitä, mitä kristinusko todella opettaa. Myös hän oli valmis kuulemaan minun näkemykseni.

Kehotankin jokaista rohkeasti keskustelemaan ja olemaan kiinnostunut ihmisten näkemyksistä, vaikka ne eivät olisi samoja kuin sinulla. Pyritään arvostamaan, kuuntelemaan ja ymmärtämään toisten mielipiteitä.

Kommentit